Tombe van Nellesteijn (1818)


Belvedère en mausoleum

De Tombe van Nellesteijn is een uitzichttoren in neoclassicistische stijl op het hoogste punt van de Donderberg (36 m) in Leersum, met aan de voet ervan de grafkelder van de familie Van Nellesteijn.
Het monument uit 1818 is een ontwerp van de beroemde architect en landschaps-architect J.D. Zocher jr.

graftombe in 1829, Mourot
De graftombe in 1829

CJ van Nellesteijn
Cornelis Jan van Nellesteijn

handtekening
Kasteel Broekhuizen, vanaf de Tombe

De opdrachtgever was C.J. van Nellesteijn (1759-1832), de toenmalige eigenaar en bewoner van ridderhofstad Broekhuizen. In 1822 vond de eerste bijzetting plaats, in 1917 werd het twaalfde en laatste familielid bijgezet, daarna werd de grafkelder dichtgemetseld.

In 1907 aanvaardde de toenmalige gemeente Leersum een legaat van de gelijknamige kleinzoon van de opdrachtgever en werd eigenaar van de Tombe samen met circa 20 ha bospercelen met de voorwaarde dat de Tombe in stand zou worden gehouden.

AH 20 okt 1906
Algemeen Handelsblad, 20 oktober 1906

De Tombe van Nellesteijn maakt als zelfstandig rijksmonument deel uit van de als complex beschermde historische buitenplaats Broekhuizen. De Tombe is van belang vanwege de ouderdom, vanwege de gaaf bewaarde architectonische vormgeving, vanwege de functie als mausoleum en uitzichttoren en vanwege de bijzondere plaats die de Tombe inneemt in de parkaanleg van landgoed Broekhuizen. Oorspronkelijk was er vanaf Broekhuizen een uitzicht op de graftombe van de familie op de Donderberg ten noordoosten van het huis. Ondanks een notarieel vastgelegd servituut van uitzicht, waarin is bepaald dat de gemeente het vrije uitzicht op deze Tombe ‘van den voet tot den top’, zowel vanaf Broekhuizen als vanaf de nabij gelegen boerderij Schevichoven, zou waarborgen, is het uitzicht in de loop der jaren grotendeels dichtgegroeid. De Tombe is ingeschreven in het Rijksmonumenten-register met nummer 527922 en is onderdeel van complex 522862 (buitenplaats Broekhuizen).


Architect Zocher

De Tombe was in 1818 het eerste zelfstandige ontwerp van de architect en landschaps-architect J.D. Zocher jr. Hij plaatste de toegang tot de grafkelder in een kunstmatig "natuurlijk" dal. Het was het begin van een grote carrière. Op veel plaatsen in Nederland legde Zocher parken aan in de landschapsstijl en ontwierp hij gebouwen in de stijl van het neo-classicisme. In Amsterdam ontwierp hij het Vondelpark en het beursgebouw op de Dam, een voorganger van de Beurs van Berlage.

J.D. Zocher jr
Jan David Zocher, ca. 1820

tombe in 1822
Oudste afbeelding van de Tombe

handtekening
Presentatietekening met de onderbouw van de Tombe, door J.D. Zocher jr.
Zocher

Bij goed weer is de Tombe op zondagmiddag open voor bezoekers. Vrijwillige gidsen verzorgen een rondleiding. Voor bezoekersinformatie, zie www.tombevannellesteijn.nl.